Alles wat je moet weten over bedrukte bestekzakjes.

Meer informatie nodig over bedrukte bestekzakjes voor in de horeca? Het is soms lastig om te beslissen welke bestekzakjes geschikt zijn voor uw horeca onderneming. Daarom een uitgebreid artikel waar alle aspecten van bestekzakjes behandeld worden.

Onderstaande onderwerpen zullen worden behandeld in de bedrukte bestekzakjes informatie gids:

 1. Bedrukte bestekzakjes nodig?
 2. Waarom bestekzakjes?
 3. Soorten bestekzakjes (6 types, vaste maatvoeringen)
 4. Kwaliteit bestekzakjes – FSC
 5. Soorten servetten
 6. Goedkoop bestekzakjes bedrukken.
 7. Bestekzakjes bedrukken – digitaal.
 8. Bestelling, betaling en levering.
 1. Bedrukte bestekzakjes nodig?

123Bedrukte Bestekzakjes. Het perfecte middel voor doeltreffend communiceren op een mooie gedekte tafel. Ben jij een horeca onderneming en zit je in een dilemma over het opmaken van een tafel? Bedrukte bestekzakjes zijn de uitkomst! Door de toenemende vraag op het gebeid van bedrukte bestekzakjes is hier een portaal voor gecreëerd om de afnemer zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Het is heel gemakkelijk om de bedrukte bestekzakjes te bestellen op de website, er zijn verschillende stappen die doorlopen moeten worden om tot het gewenste resultaat te komen: de bestelling.  De eerste stap is het kiezen van het juiste product, vervolgens het aantal en de artwork en dan kan de bestelling geplaatst worden.

Er zijn zes verschillende soorten bestekzakjes waar uit gekozen kan worden, de zakjes hebben verschillende maten en eigenschappen. Het is mogelijk om de zes verschillende bestekzakjes te bedrukken Naast dat de bestekzakjes helemaal naar wens bedrukt kunnen worden is het ook mogelijk om de kleur van het servet te kiezen om het bestekzakje nog persoonlijker te maken.

Interesse in een bedrukt bestekzakje? Het is altijd mogelijk om een proef bestekzakje met servet te ontvangen om te kijken of de maat naar wens is. Dit is natuurlijk nog niet de bedrukte versie maar voor het hanteren van de maat is het erg handig om dit op deze manier even te checken.

 

 1. Waarom bestekzakjes?

De naam zegt het natuurlijk al, een bestekzakje is eigenlijk gewoon een langwerpige envelop waarin plaats is voor bestek en vaak ook een papieren servet. Het bestekzakje is vaak van (duurzaam) papier gemaakt. Wat mensen vaak niet weten is dat een bestekzakje bekend is van het kamperen. Er werd doormiddel van een lap textiel een houder met vakjes gemaakt voor verschillende soorten bestek. Doordat het op te rollen was kon het gemakkelijk meegenomen worden voor de kampeeruitrusting. Vanaf eind 1990 werd door een Belgische ondernemer het daadwerkelijke bestekzakje vormgegeven waardoor het een functionele en decoratieve functie kreeg. Alhoewel de bestekzakjes vroeger voornamelijk van textiel en plastic werden gemaakt wordt het nu voornamelijk van papier gefabriceerd.

 

Waarom moet een horeca onderneming nou juist voor bestekzakjes kiezen? Er zijn veel verschillende redenen die hiervoor genoemd kunnen worden. Het gebruiken van een bedrukt bestekzakje kan veel bijdragen aan de branding van een bedrijf en het ziet er verzorgd uit wanneer dit op de tafel ligt tijdens het dineren of lunchen. Naast dat een bedrukt bestekzakje bijdraagt aan de branding en er verzorgd uitziet is het vaak ook nog eens veel hygiënischer dan bestek los in een bakje te plaatsen of in te wikkelen met enkel een servet. Het is ook voordeliger voor de personeelskosten omdat het servies niet helemaal ingewikkeld hoeft te worden en dit scheelt weer veel handelingen. Het bestek kan gemakkelijk in het bestekzakje worden gestoken.

Wanneer bestek simpel op tafel wordt gezet in een bakje of ingewikkeld in een servet zit dit er erg saai en onverzorgd uit. De bestekzakjes werken als een soort visite kaartje en zien er erg uitnodigend uit. Het is een echte toevoeging aan de tafelsetting om bestek in een bestekzakje toe te voegen.

Het bestekzakje standaard is het zakje wat het meest wordt gebruikt, de afmetingen hiervan zijn 200 x 85 mm van 120 grams papier plus een 33×33 cm servet. Het is afhankelijk van het aantal wat de exacte prijs van de bestekzakjes zal zijn. Het is wel altijd verstandig om er zo veel mogelijk in een enkele keer te bestellen, dan zal de prijs het voordeligste uitkomen.

 1. Soorten bestekzakjes

In het assortiment van 123Bedrukte Bestekzakjes zijn verschillende soorten bestekzakjes verkrijgbaar. Er zijn een aantal standaard maten waar uit gekozen kunnen worden, zes om precies te zijn. Deze keus kan gemaakt worden op basis van het formaat van het bestek en de tafel setting die gecreëerd gaat worden. Het is helaas niet mogelijk om de zakjes op maat te laten maken, als dit gebeurt zal de prijs ook veel te hoog worden voor de bestekzakjes. De zes verschillende maten die worden aangeboden is voldoende keus om uit te kiezen en biedt voor iedereen vaak wel de juiste keus. De zes maten die aangeboden worden zijn:

3.1. Bestekzakjes standaard  (93×200 mm).

De optie bestekzakjes standaard wordt over het algemeen het vaakst gekozen. Het zakje is gemaakt van een 120 grams papier en een 33 x 33 cm servet. Het is mogelijk om zowel de voor- en achterzijde te bedrukken met een full colour bedrukking. Het is afhankelijk van de aantallen van de bestekzakjes wat de uiteindelijke prijs zal worden. De bestekzakjes standaard worden gratis geleverd in Nederland en België en er worden ook geen opmaakkosten / cliche kosten gehanteerd. De levertijd is ongeveer 5 a 6 weken na goedkeuring van de drukproef.

 

3.2. Bestekzakjes ECO. (85×200 mm).

Het bedrukte bestekzakje van de soort ECO is de new kid on the block. Wederom is het mogelijk om dit bestekzakje full colour te bedrukken. Het speciale aan deze soort bestekzakjes (de naam zegt het al) is dat ze gemaakt zijn van 100% recycled uncoated 115 grams papier. Het servet wat in het bestekzakje ECO zit is wederom de maat 33×33 cm en gemaakt van 100% gerecycled papier. Dit is het enige bestekzakje waarbij dit het geval is en alles helemaal ECO is. Bij het maken van een bestekzakje wordt er niks gerekend voor op maakkosten / cliche kosten. De prijzen die op de website staan van www.123bedruktebestekzakjes.nl.

3.3. Bestekzakjes LARGE.  (85 x 236 mm)

De naam zegt het al maar de bestekzakjes large kunnen gebruikt worden wanner het bestek wat langer is als normaal. Ook het bestekzakje large kan full-colour bedrukt worden met een bedrukking helemaal naar wens. Omdat het bestekzakje wat langer is valt het iets grotere bestek hier perfect in. Het servet van de bestekzakjes large is ook wat groter: 40×33 cm. Heel handig voor bestek wat ook wat groter is. Tevens voor deze bestekzakjes is het geval dat de bestekzakjes gratis worden geleverd in België en Nederland. De gemiddelde levertijd is ongeveer 4 tot 6 weken na goedkeuring van de drukproef.

3.4. Napkin sleeves.

Napkin sleeves zijn eigenlijk gewoon bestekzakjes maar dan gemaakt van airlaid servetten. Het servet beschikt over een schuine vouw aan de bovenzijde en wordt doormiddel van een sleeve aan elkaar gehouden. Het servet kan ook bedrukt worden en is mogelijk om in 19 verschillende kleuren te produceren. De sleeve zelf kan daarnaast ook bedrukt worden en kan helemaal passend gemaakt worden bij de servet. De levering van de napkin sleeves is wat langer dan bij de andere bestekzakjes. De gemiddelde levertijd van de napkin sleeves is 6 tot 8 weken na goedkeuring van de drukproef.

 

3.5. Gastro sleeve.

De gastro sleeve is vergelijkbaar met de napkin sleeve. Beide bestekzakjes zijn gemaakt van servetten aan de buitenzijde en niet van een standaard papieren bestekzakje. Het verschil tussen een gastro sleeve en een nakpin sleeve is dat bij de gastro sleeve er geen schuine vouw is aan de bovenzijde maar een dubbelgevouwen servet met een inkeping aan de bovenzijde waar het bestek in wordt geplaatst. Het servet wordt bij elkaar gehouden door een sleeve, deze kan full colour bedrukt en helemaal aangepast worden naar uw wensen. De sleeve wordt gemaakt met een airlaid servet wat een erg luxueuze uitstraling geeft. Er zitten geen verrassingen in de prijs, de prijs is zonder extra kosten en exclusief btw. Na het goedkeuren van de drukproef is de gemiddelde levertijd zo’n 4 tot 6 weken.

3.6. Naptidi bestekzakje (85 x 236 mm).

Er is ook nog de keus voor een naptidi bestekzakje, deze variant van de bestekzakjes wordt wel het minst vaak gekozen. Dit bestekzakje is speciaal voor wat langer bestek en heeft een luxueuze uitstraling. Omdat het bestekzakje ook wat langer is dan gemiddeld past het lange bestek er ook goed in.  Het bestekzakje komt tevens met een full colour bedrukking en ziet er hierdoor erg verzorgd uit. Het servet in het Naptidi bestekzakje is wat groter dan bij de andere bestekzakjes, het servet bij dit bestekzakje is 40×40 cm en twee laags. Dat past natuurlijk ook beter bij het grote bestek. De levertijd van de Naptidi bestekzakjes is gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken na goedkeuring van de drukproef.

 

 1. Kwaliteit bestekzakjes – FSC.

De kwaliteit van de bestekzakjes is FSC, dit is de afkorting voor Forest Stewardship Council  oftewel Raad voor goed bosbeheer. Wanneer producten een FSC keurmerk hebben betekend dit dat het product moet voldoen aan de hoogste eisen op sociaal, milieuvriendelijk en economisch gebied. Er moet aan strenge eisen worden voldaan om een FSC keurmerk te ontvangen. Verschillende eisen die worden gesteld om het FSC keurmerk te ontvangen:

 • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden mogen niet aangeraakt worden.
 • Er mag ook geen hout gekapt worden langs waterlopen / steile hellingen.
 • Na het kappen van de bomen moet het bos de kans krijgen om te herstellen, er mag niet meer hout verdwijnen dan dat er terug kan groeien.

Het FSC keurmerk wordt niet enkel op massief hout gebruikt maar op alle producten waarin houtvezels zijn verwerkt. Bestekzakjes vallen hier ook onder want hier worden natuurlijk papier snippers in verwerkt. De controle voor dit alles wordt geregeld door onafhankelijke certificerende organisaties.

Het verkrijgen van hout uit duurzaam beheerde bossen is een natuurlijke oplossing voor het probleem van de vernietiging van de eco-systemen en daarnaast ook de opwarming van de aarde als gevolg van de consumptie die non stop doorgaat. Helaas is het aanbod van langzaam gegroeid, duurzaam en gecertificeerd hardhout beperkt.

 

 

 1. Soorten servetten.

De verschillende bedrukte bestekzakjes worden ook geleverd met een servet. Deze servetten kunnen helemaal aangepast worden op de bedrukking van het bestekzakje. Het is natuurlijk extra leuk om een kleur te kiezen wat perfect past bij de bedrukking van de bestekzakjes. Het is zelfs mogelijk om het servet te bedrukken! Er zijn 19 kleuren beschikbaar die gekozen kunnen worden voor de servetten. Op deze manier kan er goed een geheel van gemaakt worden. Dit is toch veel leuker dan een simpel wit servet? Het enige nadeel van de papieren servetten van 123Bedrukte Bestekzakjes is dat deze niet biologisch geproduceerd worden. Bij de bestekzakjes wordt dit wel gedaan maar dit is bij de servetten helaas (nog) niet mogelijk. Er zijn verschillende servetten beschikbaar in het assortiment van 123Bedrukte Bestekzakjes.

 

5.1. Airlaid servetten.

Airlaid servetten zijn een specifiek soort servet met een chique en zeer verzorgde uitstraling. De servetten voelen aan als linnen servetten en hebben ook deze look en feel maar zijn veel efficiënter. De airlaid servetten kunnen volledig afgestemd worden op de wensen van de afnemer. Er zijn drie verschillende bestekzakjes uit het assortiment waar de airlaid servetten gebruikt worden. Dit zijn de bestekzakjes large, napkin sleeves, en de gastro sleeve. Bij de bestekzakjes large worden de servetten achterin het bestekzakje gebruikt, wanneer de servet wordt uitgevouwen is het een zeer grote servet, namelijk: 33×40 cm. Bij de napkin sleeves en de gastro sleeve wordt de airlaid servet eigenlijk gebruikt als bestekzakje. Het bestek wordt in de servet geplaatst en deze wordt dichtgevouwen om het bestek heen. Het biedt een mooie rechte insteek voor het bestek en ziet er erg verzorgd uit. Om de servet heen wordt een sleeve gevouwen zodat de servet goed in vorm blijft.

5.2. Servetten 1 – 2 en 3 laags.

De papieren servetten met verschillende lagen worden ook wel tissue servetten genoemd. Afmetingen van de tissue servetten zijn 33 bij 33 centimeter. Het zijn perfecte papieren servetten die in de horeca ingezet kunnen worden. De lagen van de servetten geven aan hoe dik de desbetreffende servet is. Als de servet een 1-laags is is deze dunner dan bij een 3-laags servet. De servetten kunnen afgenomen worden vanaf 250 stuks en zijn in verschillende kleuren beschikbaar. De 1-laags servetten zijn aanzienlijk goedkoper dan de 3-laags servetten. Zoals al eerder genoemd, deze servetten kunnen ook gemakkelijk bedrukt worden.

5.3. Masterfold dispenser servetten.

De Masterfold dispenser servetten hebben een afmeting van 33 x 40 centimeter. Deze servetten kunnen gebruikt worden in een servetten dispenserbox. Dit is een box die op tafel geplaatst kan worden en waar de servetten als het ware uitgetrokken worden. De dispenser heeft openingen aan beide kanten waardoor de servetten er gemakkelijk uitgehaald kunnen worden. De servetten dispensers zijn bekend geworden van de Amerikaanse bars waar deze servetten dispensers altijd op tafel te vinden waren. Wederom kunnen de servetten voor in de dispenser bedrukt worden naar wens.

5.4. Servetten point to point.

De point to point servetten die in het assortiment zitten van 123Bedrukte Bestekzakjes zijn 25 x 25 cm.  Deze soort servetten zijn een stuk sterker dan 2 laags servetten omdat de lagen van een Point – to – Point servet op meerdere plaatsen aan elkaar bevestigd zijn. Wederom zijn de servetten in meerdere kleuren beschikbaar én kunnen bij 123Bedrukte Bestekzakjes ook bedrukt worden.

 1. Goedkope bestekzakjes bedrukken

Als er dan voor bestekzakjes gekozen wordt is het natuurlijk het meest interessant als deze zo voordelig mogelijk afgenomen kunnen worden.  Bij 123Bedrukte Bestekzakjes wordt er alles aan gedaan om de bestekzakjes zo voordelig mogelijk full colour te bedrukken. Het wordt aangeraden om de bestekzakjes in grotere hoeveelheden in te kopen want dan kan de prijs zo voordelig mogelijk ingezet worden.

De minimale afname van de bestekzakjes is 3.120 stuks voor de bestekzakjes standaard. Voor de andere versies van de bestekzakjes ligt de minimale afname wat hoger. Het is natuurlijk ook altijd handig om hogere aantallen af te nemen, niet alles hoeft in een keer gebruikt te worden maar kan ook ergens opgeslagen worden zodat er gedurende het seizoen vanuit de opslag bestekzakjes kunnen worden gepakt.

 

 

 1. Digitaal druk bestekzakjes.

De bestekzakjes worden bedrukt doormiddel van een digitaal druk, dit is een speciaal soort drukwerk waarbij er geen drukplaat voor nodig is. Digitaal drukwerk is een goede keus om voor drukken in te zetten want relatief voordelig kunnen er ook kleinere oplages bedrukt worden. Hierbij draagt het niet nodig hebben van drukplaat ook aan mee want dit bespaart heel wat opstart werk.

Digitaal drukken is simpelweg een manier van drukken op papier of kunststof waarmee er haarscherpe resultaten worden gerealiseerd. Het kan gezien worden als het printen van een bedrukking op het desbetreffende product. Het is het tegenovergestelde van een offset bedrukking, waarbij er eerst een hele pers opgestart moet worden inclusief het maken van de drukplaat. Het wordt wel altijd aangeraden om te kiezen voor CMYK kleuren bij een digitaal druk want dan is er zekerheid dat de kleuren precies hetzelfde blijven zoals gewenst. Bij PMS kleuren bestaat er de kans dat de kleuren wat kunnen afwijken.

 

 1. Bestelling, betaling en levering.

Na het kiezen van de soort bestekzakje en welke bedrukking er op geplaatst zal worden is de hoeveelheid de volgende keus die moet worden gemaakt. Er zijn acht verschillende opties waar uit gekozen kan worden. Mocht er getwijfeld worden over een bestekzakje is het altijd mogelijk om een proef bestekzakje te ontvangen. Deze wordt dan gewoon naar u opgestuurd en kan gecheckt worden. Het minimale aantal bestekzakjes wat besteld moet worden van de optie “standaard bestekzakjes” is 3.120. Het wordt wel altijd aangeraden om zo veel mogelijk bestekzakjes af te nemen want dit is voordelig voor de prijs.

Na het kiezen van de juiste bestekzakjes is de volgende stap de bedrukking. Als de bestelling is gedaan voor de juiste soort en aantal bestekzakjes is de volgende stap het doorgeven van de bedrukking. Er zal contact met u opgenomen worden via de mail en op deze manier kan de bedrukking worden doorgegeven.

De betaling vindt niet meteen plaats, deze is op factuur en hoeft pas voldaan te worden als de bestekzakjes zijn bezorgd. Mocht er iets niet goed zijn aan de geleverde bestekzakjes kan er nog wat aan de prijs aangepast worden.

Als alle bovenstaande stappen zijn geregeld is het tijd voor het produceren en de bezorging van de bestekzakjes. Een mooie bijkomstigheid is dat er geen verzendkosten worden gerekend binnen Nederland en België. Er worden geen opmaak kosten gerekend en er zijn ook geen kosten verbonden aan het maken van een cliché. What you see is what you get! De levertijd van de bedrukte bestekzakjes is gemiddeld zo’n 5 tot 6 weken. Dus het is wel erg belangrijk dat ze op tijd worden besteld om ze op tijd binnen te hebben voor het seizoen. Het is ook mogelijk dat de levertijd wat korter / langer is maar dit zal dan ook altijd nog besproken worden bij het bestellen van de bestekzakjes.

Zoals al eerder uitgelegd; na het afleveren van de bestekzakjes zal de factuur moeten worden voldaan.

Conclusie.

Alles bij elkaar is het nog al veel informatie, heeft u advies nodig met betrekking tot het kopen van bedrukte bestekzakjes? De specialisten die werkzaam zijn bij 123Bedrukte Bestekzakjes staan voor u klaar en helpen graag met het oplossen van ingewikkelde verpakkingskwesties.

Vul het contactformulier in om contact met ons op te nemen. Telefonisch zijn wij ook bereikbaar op 070 752 1702. Alle adviezen zijn natuurlijk geheel kosteloos en verblijvend.